loading

By Uncategorized

Hoe banen, bazen en bedrijven kunnen verbeteren na de crisis

Covid-19 zal waarschijnlijk drie kenmerken van ons werkleven veranderen: werktevredenheid, ethisch leiderschap en vertrouwen. Dat voorspelt organisatiepsycholoog Adam Grant in The Economist.

Adam Grant is organisatiepsycholoog aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. Hij is ook de auteur van verschillende boeken over succes en innovatie, en gastheer van de TED-podcast WorkLife. In een opiniestuk in The Economist heeft hij het over de erfenis van het coronavirus.

Covid-19 verandert de wereld van werk

Ervaringen uit het verleden van voorgaande recessies en crisissen suggereren dat covid-19 waarschijnlijk drie kenmerken van ons werkleven zal veranderen: werktevredenheid, ethisch leiderschap en vertrouwen.

Niet alle leiders waren even ethisch

Veel bedrijven dumpten hun werknemers in een nanoseconde. Wanneer deze bedrijven weer willen aanwerven, zullen ze het waarschijnlijk moeilijk hebben en niet alleen in het aantrekken van talent. Bedrijven die snel banen schrappen, hebben de neiging om slechter te presteren dan bedrijven die alternatieven vinden, zoals loonsverlagingen. Ja, zo schrijft Adam Grant, ontslagen verminderen de kosten, maar ze schaden ook de productiviteit en de innovatie, omdat mensen met waardevolle vaardigheden verdwijnen. Degenen die blijven, worden afgeleid door de schuld van de overlevenden, de angst en het zoeken naar een job die meer zekerheid biedt.

Nog een mogelijk toekomstscenario

Veel mensen hebben zich tijdens de lockdown-periode gerealiseerd dat je geen werkplek nodig hebt om te werken. Sommigen geven het statuut als werknemer misschien helemaal op en besluiten dat ze helemaal niet bij een organisatie hoeven te horen. In plaats daarvan kunnen ze wel bij een beroep horen. Er kan een renaissance van de gilden plaatsvinden: groepen die beroepsvaardigheden delen. Ze kunnen eigendom zijn van deze individuen of gestructureerd zijn als samenwerkingsverbanden met werkzekerheid en voordelen. Ze zouden dan hun vaardigheden verhuren aan de hoogste bieder of de meest betekenisvolle missie. Dit is hoe professionele dienstverlenende bedrijven nu al werken.

Bron: https://www.nextconomy.be/2020/08/hoe-banen-bazen-en-bedrijven-kunnen-verbeteren-na-de-crisis/

Leave a Comment

Your email address will not be published.

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.

Aanmelden

Meld je aan

Het wachtwoord wordt naar u gemaild.

Forgotten Password

Delen